Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Állatvédelem

Az állatvédelem társadalmilag elvárt, hasznos tevékenység, amelynek lényegét Magyarországon az 1998-as állatvédelmi törvény így foglalja össze:
"Az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége!"

Nap, mint nap fajok tűnnek el a Föld színéről, örökre. Sokat még fel sem fedeztek közülük. Ritkán a természetes szelekció, a környezet változása, gyakrabban az emberi terjeszkedés hatására. Állatok ezrei pusztulnak el elhanyagolt állatkertekben, felelőtlen gazdáknál cirkuszokban, az emberek szórakoztatása során, a szépségipar céljaiért is komoly árat fizetnek. Az ember, miután kiemelkedett az állatvilágból, az állatokat saját létszükségletei fedezésére tenyésztette, háziasította, továbbá kedvtelésre, szórakoztatásra tartotta.

Napjainkban egyre több szó esik az állatvédelemről. A legújabb rendelkezések szerint már börtönbüntetéssel is súlytható az, aki állatkínzást követ el. Sajnos ennek ellenére még mindig előfordulnak olyan esetek, amikor emberek védtelen állatokat bántanak.

Annak ellenére, hogy egyre több menhely működik hazánkban, még most is sok a gazdátlanul kóborló kutya. Rajtuk nem csak úgy segíthetünk, ha értesítjük a legközelebbi menhelyet. Sok önkéntes, jószándékú ember fogad be ideiglenesen kutyát, hogy aztán otthont, új gazdát keressen a kóborló állatnak. A tenyésztésre nem szánt szukák mielőbbi ivartalanítása is segít abban, hogy csökkentsük az árva ebek létszámát.

Hazánkban még nem terjedt el, de egyes fejlett országokban már bevett gyakorlat a gyermekek állatvédelemre való oktatása. Így a kicsik nem csak azt tanulják meg, hogy az állatokat nem szabad kínozni, hanem már korán elsajátítják az idegen kutyákkal való helyes bánásmódot is. A gyermekek korai állatvédelmi oktatása nem csak a kutyák érdekeit szolgálja, hanem a Magyarországon oly gyakori kutyatámadások számát is csökkentheti.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami