Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Balinéz (Balinese)
Színválaszték: colorpoint (sziámi mintázat)

Ország: Amerikai Egyesült ÁllamokForrás: flickr.com by jiva

Eredet

A balinéz valójában egy hosszúszőrű sziámi. Az első ilyen hosszúszőrű sziámit az Amerikai Egyesült Államokban jegyezték fel 1928-ban. A mai napig nem derült fény arra, hogy hogyan jelenhet meg a hosszú szőrért felelős recesszív gén a sziáminál. A sziámi tenyésztők sokáig nem akarták elismerni a hosszúszőrű egyedek, általában hobbiállatként adták el őket. Azonban amikor a sziámi fajta elérte népszerűségének csúcsát, akkor kezdtek el kampányolni a tenyésztők a fajta elismeréséért. Ennek a mozgalomnak a vezetői a New York-i Helen Smith és a kaliforniai Marion Dorsey voltak. Először hosszúszőrű sziámiként akarták bejegyeztetni a fajtát, de ez ellenállást váltott ki a sziámi tenyésztők körében, így arra az elhatározásra jutottak, hogy másképp nevezik el. Így lett balinéz a fajta elnevezése. Fajtaszövetséget hoztak létre Balinese Breeders and Fans of America (Amerikai Balinéz Tenyésztők és Tartók) néven, majd 1965-ben elkészült az első fajtastandard is. Öt év múlva szinte az összes amerikai szövetség elismerte a fajtát, és nem sokkal később bejegyezték Európában is. Abban az időben a balinézt csak a klasszikus sziámi színekben tenyésztették (fóka, lila, csokoládé és kék jegy). Az Amerikai Egyesült Államokban csak ezeket a színeket ismerték el, mint igazi sziámi színek, ezért a más színnel rendelkező macskákat colorpoint rövidszőrűnek nevezték el. Voltak olyan balinéz tenyésztők, akik szerettek volna bevonni colorpoint rövidszőrűket is a tenyésztésbe, de ezt megvétózta a többség azzal az indokkal, hogy az ún. hibridekkel való keresztezéssel csak tönkretennék a fajta tisztaságát. A probléma azonban megoldódott, amikor is a nem klasszikus színű balinézeknek új nevet adtak, így 1979-ben jáva néven jegyezték be őket. Ez azonban csak az Egyesült Államokban van így, a nem klasszikus színezetű balinézeket is balinézeknek hívják Európa országaiban.

Testalkat

A balinéz testfelépítésében ugyanolyan, mint a sziámi (kecses, vékony, hosszú). Első ránézésre karcsúnak és törékenynek néznek ki, de ez csak a látszat. Feje ék alakú, nagy füleivel pedig mondhatni, hogy tökéletes háromszög formájú. Szeme döntött, mandulavágású, színének a lehető legtisztábbnak, és sötét kéknek kell lennie. Félhosszú szőrzete finom és selymes, szorosan simul a testhez. Nem lehet túl sok az aljszőrzet, farok szőrzete selymes és hosszú, de nem túl vastag. Színben megengedett minden sziámi szín, colorpoint rövidszőrű szín, és az egyszínű fehér (keleti fehér) is. Találkozhatunk fehér foltos balinézzel is. Ezt a fajtatípust Seychelles hosszúszőrűnek nevezték el. Sziámi és perzsa, valamint más keleti fajták keresztezésével jött létre. Először Angliában fedezték fel.

Természet

Jellemében is hasonlít a sziámira. Intelligens, játékosságát öregkoráig megőrzi. Emberközpontú, igényli a törődést, mindig gazdája nyomában van, szeret részt venni a mindennapi életben. Ha van rá mód, akkor ne egyedüli macskaként tartsuk a háznál, hanem szerezzünk be neki egy társat is, akivel akkor is tud játszani, ha éppen nincs otthon senki. A magányos balinézeknél akár viselkedési zavar is jelentkezhet. Ez a fajta kimondottan jól tűri a gyerekek és kutyák társaságát. A keleti macskákra jellemzően ő is meglehetősen állhatatos, és kitartó, mindig eléri célját. A sziámihoz hasonlóan nagyon „beszédes”, megállás nélkül képes érdes és hangos hangján nyávogni.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami