Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Egyiptomi mau (Egyptyen Mau)
Színválaszték: bronz, ezüst, füst fekete

Ország: EgyiptomEredet

A macskatenyésztők nagy része úgy véli, hogy az egyiptomi mau egyike a legrégebbi macskafajtáknak. Valószínűsíthető, hogy az ókori Egyiptomból származik. Erre az eredetre utal a fajta elnevezése is, ugyanis a „mau” egyiptomi szó, melynek jelentése macska. Az egyiptomi régészeti feltárások során előkerült ábrázolások (falfestmények, szobrok, stb.) is sok hasonlóságot mutatnak a fajtával. Az egyiptomi mauk eredetével kapcsolatban egy biztos pont létezik. Az 1950-es években egy orosz nő (Nathalie Troubetskoy) Egyiptom olaszországi nagykövetétől három maut kapott, aki elmondta, hogy a macskák Kairóból származnak. A macskák új tulajdonosa 1955-ben egy római kiállításon mutatta be őket, majd egy év múlva az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, és egy saját tenyészetet hozott létre, melynek a Fatima nevet adta. Egy tenyészet megfelelő működéséhez azonban három macska kevés lett volna, ezért a tenyésztők Kairo utcáiról szereztek be még néhány hasonló fajtajegyekkel rendelkező macskát. 1977-ben jegyezték be a fajtát, de Európában csak 1993-ban ismerték el. Még ma is nagyon ritka fajtának tekinthetjük annak ellenére is, hogy tenyésztésük már Európára is átterjedt.

Testalkat

Az egyiptomi mau legjellegzetesebb, és egyben egyik legátványosabb tulajdonsága az egyedi, pettyes cirmos mintázat. Az alapszínnél sötétebb, kör alakú pettyeknek elkülönülten és tisztán kell megjelenniük. Az ugyanis hibának számít, ha a foltok egybeolvadnak, és csíkos mintázatként jelennek meg. A szem színe piszkezöld. Míg más fajtáknál a bunda végleges színének eléréséhez kell időnek eltelnie, addig az egyiptomi maunál a szemszín kialakulásáig eltelhet akár két év is. Szőrzete rövid, selymes, vastag és fényes. Testalkata az abesszinéhez hasonlít. Valamelyest keleties, de jóval izmosabb felépítésű. Tartása méltóságteljes. Elegánsan hossz lábai arányosak a testhez. Tömzsi, kicsi mancsai vannak. A háta kissé felfelé ívelt a mellsőknél hosszabb hátsó lábak miatt. Farka átlagos hosszúságú, és a végén lekerekített. Enyhén ék alakú fején széles alapú, a végén kerekített fülei vannak. Egyenes orrvonalában nincs törés. Szeme felső része mandulaformájú, alsó része pedig kerek.

Természet

Az egyiptomi mau meglehetősen társaságkedvelő macska. Sok figyelmet, és szeretetet igényel, amit vissza is ad a gazdájának. Az idegenekkel kapcsolatban óvatos, nem engedi meg azonnal akárkinek, hogy a közelébe férkőzzön, és megsimogassa. Nagyon jól kijön más macskákkal, kutyákkal, sőt, a gyerekekkel is, ami azért elmondhatjuk, hogy sok macskára nem igazán jellemző. Nem csak szőrzete mintázatában különleges, hanem a lágy, dallamos hangszínében is. Aktivitását és játékosságát felnőtt korában is megőrzi. Bár általában elszórakoztatja magát, nem szeret huzamosabb ideig egyedül lenni.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami