Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Bengáli (Bengal)
Színválaszték: fekete (alapszín), barna (alapszín)

Ország: Amerikai Egyesült ÁllamokForrás: flickr.com by Alt-x

Eredete

A fajta nevét a vadonban élő bengáli tigrismacska, a Prionailurus bengalensisről kapta. A fajtát nem szándékosan tenyésztették ki, nem egy új fajta létrehozása volt a cél. Az 1950-es években az Egyesült Államokban kutatók keresztezték ezeket a vadmacskákat háziasított macskákkal, ugyanis a kutatók rájöttek, hogy a Prionailurus bengalensis immunis arra a leukémia vírusra, ami akkoriban, és ma is nagyon sok áldozatot követel mind a fajtatiszta, mind a nem fajtatiszta macskák között. A kutatással kiderítették, hogy a betegségre való hajlam a vad és háziasított macskák keresztezéséből született utódoknál is ugyanúgy öröklődik, ahogy a többi macskánál. A vizsgálatok arra is fényt derítettek, hogy ezek az utódok nem egyformán termékenyek, különösen a hímeknél fordul elő nagyobb számban a nemzőképtelenség. Mrs. Jean Mill egy olyan új fajtát szeretett volna létrehozni, amely természetében az egyszerű házimacskához, külsőleg pedig a vadmacskára hasonlít. Később többen is bekapcsolódtak ebbe a programba, a tenyésztésbe bevontak abesszineket, sziámikat, burmákat, egyiptomi maukat és ocicateket. Így jött létre a bengáli fajta. Elismert és bejegyzett fajta az amerikai C. F. A.-nál, a T. I. C. A.-nál, a brit G. C. C. F.-nél, és a FIFé-től is megkapta a végleges elismerést 1999-ben. A bengáli az Egyesült Államokban egyike a legnépszerűbb macskafajtáknak.

Testalkat

Hosszúkás testű, jól fejlett, erős izomzatú macska. Valamivel hosszabbak a hátsó lábai, mint a mellsők, mancsai pedig nagyok és kerek formájúak. A végén lekerekített farka közepes hosszúságú. Testéhez képest kicsi, ék alakú feje van. Enyhén előre dőlő, kicsi fülei belül szőrtelenek, és távol állnak egymástól, a végükön pedig lekerekítettek. Széles orrvonala hosszú és enyhén domborodó. Nagy szemei mandulavágásúak vagy kerekdedek. A bajuszpárnája húsos. Közepes hosszúságú, rövid szőre lágy és selymes, testhez simuló.

Természet

A bengáli az egyik legaktívabb, legjátékosabb fajta a macskák között. Imád szaladgálni, ugrándozni, felmászni mindenhová. Fontos számára az állandó elfoglaltság, mivel az unatkozó bengáli előszeretettel rosszalkodik, és olyan dolgokat is csinál, melyeket a gazdája talán nem nézne jó szemmel. Ezért ha lehet, akkor minél több időt töltsünk kedvencünkkel, de nagyon jó megoldás a mennyezethez erősíthető mászórúd, cicabútor is. Igényli a társaságot, ezért ha keveset van otthon a gazdája, akkor ajánlatos egy a szó szoros értelmében vett játszótársat is mellé venni. Fanatikus játékkedve miatt az a legjobb, ha hozzá hasonló kaliberű, természetű macskát választunk mellé. Szeretik a többi macskát, de a nem ivartalanított hímeknél előfordulhat a domináns viselkedés a többi macskával szemben. Az ivartalanított egyedekre kevésbé agresszívak. Emellett köztudott, hogy vannak olyan bengálik, melyek egyáltalán nem félnek a víztől.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami