Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Nőstényt vagy kandúrt?
   Ez egy igen lényeges kérdés, főleg abban az esetben, ha nem kívánjuk ivartalanítani macskánkat. A nőstények valamivel kisebbek, gyengédebbek, mint a hímek, de az ivarérett kor után előjönnek a gondok mindkét nemnél.
   A nőstények a születésük utáni következő február-március hónapban már ivarérettek, elkezdik a párzást, és ez kb. 14 napos ciklusokban ismétlődik. Ebben az időszakban párt keres magának, és előfordul, hogy több napra is eltűnik. Egy év alatt két-három almot is szülhet, ami egy újabb problémát vet fel. Ha vigyázunk rá, és ebben az időszakban nem engedjük ki a házból, akkor 4-5 meglehetősen idegölő napot kell kibírnunk macskánkkal, valamint a kandúrok megérzik az ember számára érzékelhetetlen szagjelzést, és otthonunk környékét bűzös vizeletükkel jelzik körbe.
   A felnőtt hím tartása sok problémával, aggódással jár. Ivaréretté kb. 1 éves korára válik. Ezután megkezdődik a felségterület határainak megjelölése, és a nőstények hívására szolgáló vizelet fröcskölése. Sokat csavarog, veszekszik a környék többi kandúrjával, és végzetes sérüléseket is szerezhet ezen harcok folyamán. De az is előfordulhat, hogy csavargása után nem tér többet haza. Ha viszont nem biztosítunk számára szabad kijárást, akkor panaszos nyávogásával és bűzös fröcskölésével kergetheti ki a világból gazdáját.Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami