Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Általában a betegségekről
   A macskák híresek rendkívüli állóképességükről, mellyel felülmúlják a legtöbb, ha nem az összes állatfajt. Fájdalomküszöbük is magas, nem mutatják ki, ha fájdalmaik vannak, ha rosszul érzik magukat. Éppen ezért nagyon nehéz észrevenni, ha valami gond van kedvencünkkel. Mindezért fontos megjegyezni, hogy ha a macska bármilyen okból kifolyólag betegnek látszik, akkor beteg is, ezért a lehető leghamarabb kapcsolatba kell lépni az állatorvossal. Ugyanis amíg a legtöbb állatnál miután észleljük a betegséget, akkor várhatunk még pár napot, hogy hátha magától javul fog az állapota, de a macskáknál nem szabad vesztegetni az időt. Bár a macska jól álcázza fizikai fájdalmát, betegségét, mégis vannak árulkodó jelek, melyekből rájöhetünk arra, hogy valami nincs rendben. Ehhez elengedhetetlen, hogy jól ismerjük kedvencüket, így a szokásait és a természetét. Figyelhetünk a különböző jelekre, a viselkedésének hirtelen megváltozására. A beteg macska agresszívabbá válhat, ingerlékenyebb, nem viseli olyan jól, ha hozzáérünk, főleg azon a helyen ne, ahol megsérült, vagy fáj neki.
   A betegségek leggyakoribb tünetei lehetnek pl. a hasmenés, ami a legtöbb esetben jelentkezik, a gyakori vizelés, hőemelkedés (38,5-39 °C a normális), bőrkiütés, megváltozott viselkedés, hirtelen szőrhullás vagy kopasz foltok, váladékozó szem vagy orr, súlyvesztés, fáradékonyság, rossz közérzet, nem húzódik vissza a harmadik szemhéj, valamint az étvágytalanság is.
   A betegségek megelőzésében alapvető szerepet játszik az, hogy a lehető legjobb életkörülményeket biztosítsuk macskánk számára. Az állatok könnyebben megbetegedhetnek például a túlzsúfolt, zajos, nem higiénikus környezetben. A lakásban tartott macskák esetében pedig fertőzések forrása lehet a nem megfelelően tisztított almostál is. Különösen fontos a megfelelő táplálkozás, a stresszhelyzetektől való óvás, és hogy mindig részesítsük őket a megfelelő figyelemben, szeretetben.Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami