Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Élősködők
Bolhák: A macskák egyik legádázabb ellensége a bolha. A bolha egy olyan élősködő, amely az élőlények véréből táplálkozik, rendkívül gyorsan tud mozogni. Emellett a bolha nagyon fényérzékeny, így ez az oka nakka, hogy ha elkezdjük kutatni az állat bundájában, akkor azon nyomban eltűnik egy ugrással. Macskánk bolhásságának egyértelmű jele a gyakori vakarózás, valamint a bolhaürülék (a macska hátán, farka tövében), ami kis fekete, a földhöz, a homokhoz hasonló szemcse. Fontos a bolháktól való védelem, mert a bolhák galandférget terjesztenek, a fitala kölyök macskák esetében egy komolyabb bolhafertőzés vérszegénységet is okozhat, a gyakori vakarózás pedig kisebesítheti az állat bőrét, ami szintén növeli a különböző fertőzések kialakulását. A bolhák a nyári időszakban a legveszélyesebbek, mivel a meleg, párás, sötét helyeket kedvelik legiknább. Ezért fontos, hogy amikor lefürdetjük az állatot, akkor lehetőleg használjunk bolhaírtó sampont. Emellett rendszeres időközönként alkalmazzunk az állatorvostól vásárolt bolhaírtó szert.

Férgek: A férgek belső élősködők. a macska emésztőrendszerében élősködnek, a bélben találhatók, és a félig megemésztett étellel táplálkoznak. A leggyakoribb macskaféreg a rózsaszín-fehér orsósféreg (Tixocara cati), és a (fehér) galandféreg (Dipylidium canium és Taenia Taeniaformis). A férgek leginkább csak a gyenge immunrendszerű (nagyon fiatal vagy idős) állatoknál okozhatnak komolyabb gondot, ha tömegesen fordulnak elő. Az erős, egészséges egyedeknél általában nem mutatkoznak tünetek, olykor-olykor kis szőrhullás vagy súlyvesztés jelzi a problémát, vagy a galandféreg nyomait az ürülékben, illetve a végbélnyílás körül a szőrre tapadva is észlelhetjük. Azok a macskák, melyek leginkább a szabadban élnek, és vadásznak, könnyebben megfertőződhetnek. Ajánlatos évente kb. 3-4 alkalommal féreghajtót adni macskánknak még akkor is, ha nincs fertőzésre utaló jel, hiszen jobb megelőzni a problémát.

Kullancsok: A kullancs az emberek és állatok véréből táplálkozó igen veszélyes élősködő. Nyolc lába van, a feje kb. gombostűfej nagyságú, pókszerű élőlény. Bokrokban, magas fűben élnek, de amint akad egy lehetőség, az arra járó bőrére tapadnak, és teleszívják magukat az „áldozat” vérével, mely után könnyen felfedezhető szürke, kissé fényes szemölcsszerű alakjuk. Végül amikor már teljesen teleszívták magukat, egyszerűen leesnek a gazdáról. A kullancs jelenléte bőrirritációt okoz, de ennél sokkal nagyobb problémát okozhatnak az általuk hordozott veszélyes kórokozók. A kullancsok kb. 15-20%-a hordozza az ún. Lyme-kór kórokozóját, mely igen komoly egészségügyi gondokat okozhat mind az emberre, mind állatra nézve. A lakásban tartott macskák nem szedhetnek össze kullancsot, viszont azoknál a macskáknál fontos a megelőzés, melyek házon kívül is tartózkodnak. Vannak speciális kullancsok ellen védő nyakörvek és sprayk is. Ha macskánkon kullancsot találunk, akkor azt minél hamarabb távolítsuk el. Ha 24 órán belül sikerül eltávolítani, akkor nagy valószínűséggel kizárható bárminemű megbetegedés. Használhatunk speciális kullancscsipeszt, de ha hüvelyk- és mutatóujjunkkal a kullancsot megfogjuk a fejéhez a lehető legközelebb, akkor is könnyedén eltávolíthatjuk egy csavaró mozdulattal.Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami