Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Fertőző bélgyulladás (FIE)
   A fertőző bélgyulladást, más néven a pánleukopénia-fertőzést a Panleukopenia vírus okozza a gyomorbél traktus megfertőzésével. A betegség miatt a macska fehérvérsejtjeinek nagy része elpusztul. A fertőző bélgyulladás tünetei lehetnek: véres hasmenés, magas láz, hányás, melyek következményeképpen a macska gyorsan kiszáradhat. Ez a betegség nagy arányban végződik a megbetegedett macskák elpusztulásával.
   A korai diagnosztizálással és kezeléssel esélyt adhatunk a macskának. A betegség miatt a macska immunrendszere legyengül, és olyan betegségeket, fertőzéseket kaphat el, melyeknek normális esetben ellenáll az immunrendszere. Ezt a betegséget a szabadban élő macskák nagyobb eséllyel kaphatják el. Elég, ha csak olyan területre mennek, ahol jelen van a vírus, és ott megmosakodnak, így máris a szervezetükbe jut a kórokozó.
   A betegség megelőzésére létezik egy hatékony vakcina. A kölyköket először kilenchetes, majd tizenkét hetes korában kell beoltani. Ezután kb. két-három évente emlékeztető oltást is elegendő adni, viszont ha szabadban élő cicánk van, akkor ezt az oltást nem árt sűrűbb időközönként megismételni.Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami