Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Fertőző hashártyagyulladás (FIP)
   A fertőző hashártyagyulladást egyfajta koronavírus okozza, melyet minden macska magában hordoz bármiféle kellemetlenség nélkül. A betegség legsúlyosabb tünetei: gyomorhurut, hasmenés. A betegség úgy alakul ki, hogy a koronavírus genetikai változásai során a macska szervezete ellenanyag termelésével reagál, és a legtöbb esetben a vírus el is pusztul, de előfordulhat, hogy ennek a reakciónak a hatására kialakul a hashártyagyulladás.
   A legjellemzőbb tünetek: étvágytalanság, lehangoltság, láz, rossz közérzet. A betegségnek két típusa van: száraz és nedves. A nedves légzési nehézséget és felpuffadást okoz. A gyulladást úgy is meg lehet állapítani, hogy érzéstelenítés után megszúrjuk tűvel az állat gyomrát, így meg tudjuk állapítani, hogy hashártyagyulladása van-e, mert ha a szúrás helyén szalmasárga, sűrű és ragacsos váladék jön ki, akkor biztos, hogy gyulladása van.
   A betegség gyógyíthatatlan, és mindig halállal végződik. A száraz típusú gyulladásra az állatorvos felírhat corticosteroidot, de ezzel is csak lassítani tudja a folyamatot. Bár van hashártyagyulladás elleni oltás, de csak olyan állatoknál van hatása, melyek még soha nem kerültek kapcsolatba a koronavírussal, de még nem bizonyított, hogy az oltás teljesen veszélytelen lenne-e a macskára. A betegség kialakulásának esélyét úgy csökkenthetjük, hogy megpróbáljuk csökkenteni a lehetséges stresszhelyzeteket, higiénikus környezetet biztosítunk kedvencünk számára, hiszen ezek a tényezők is hatással vannak macskánk immunrendszerének ellenállóságára.Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami