Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


A macska táplálása
   A macska helyes táplálása nagyon fontos, ezért az eledel fajtájának és minőségének a megválasztására oda kell figyelni. A legtöbb macskatartó száraz táppal vagy konzerves eledellel eteti macskáját, de a házi kosztot sem kell teljesen mellőzni, hiszen vannak olyan macskák, akik azt a tápnál is jobban kedvelik.
   Az eledelt a macska életkorának és életmódjának megfelelően kell kiválasztani. A gondosan kiválasztott eledel ugyanis nagyban hozzájárul cicánk hosszú élettartamához és egészségéhez. Az etetés menetében nagyon fontos a rendszeresség. Ha lehet, akkor a napnak mindig ugyanazon szakaszában etessük meg kedvencünket. Emellett fontos még a következetesség, hogy mi is szóljunk bele abba, hogy mit eszik a macskánk, hiszen ha a választást mindig csak a macskára hadjuk, akkor könnyen előfordulhat, hogy az válogatós lesz. Ha pedig tápot szeretnénk váltani, akkor figyeljünk oda a fokozatosságra. A régi és az új eledelt keverve adjuk kb. egy hétig, hogy hozzászokjon az új ízhez, és ne utasítsa azt el.
   A macskák nem követelik meg a változatos étrendet. Sőt, inkább az egyféle étrendet kedvelik jobban. Persze olykor ők is megkívánnak valamiféle új ízt, és ezt azért ne vonjuk meg tőlük. Ha tehetjük, akkor valamilyen prémium minőségű száraz tápot válasszunk. A konzerv macskaeledel is megfelelő, de ettől könnyebben elhízhat a macska, és a fogkőképződésre is negatív hatással van.
   A macska egészségére tekintettel a saját korosztályának való eledellel etessük. Az egyévesnél fiatalabb macskákat kölyöktáppal (Kitten) etessük. Külön korosztálynak számítanak az 1 és 6 év közötti fiatal felnőtt macskák. Az ő számukra is van külön, a számukra legmegfelelőbb összetételű táp (Adult). Vannak különböző speciális tápok is: lakásban tartott felnőtt macskáknak (Indoor Cat), ivartalanított macskáknak (Neutered Cat), a hízásra hajlamosabb és kevésbé aktív macskáknak (Light Adult), a szőrzet és a bőr állapotának javítására (Sensitive Skin), az emésztést elősegítő az érzékenyebb macskáknak (Sensitive Stomach), de vannak fogászati és ínybetegségek ellen, és a szájszag mellőzésére alkamlmas tápk is (Oral Care), valamint a szőrlabdaképződés megakadályozására (Hairball Control Adult). A vemhes, illetve szoptatós macskáknak, valamint az igen aktív felnőtt macskáknak a kölyöktáppal való etetés az ajánlott. Külön tápok vannak a 7 évnél idősebb macskáknak is (Senior).Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami