Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Az ellés
   Az ellés a legtöbb esetben problémamentesen zajlik, de azért nem árt, ha felügyeljük, főleg az első ellés során, később pedig legalább az első kiscica születéséig. Az ellés időtartama változó. Általában 1-2 óra alatt lezajlik, de a nagyobb termetű, nagyobb fejű fajtáknál, mint pl. a perzsa, tovább eltarthat, és akár 1 óra pihenésre is szükség lehet egy-egy kiscica születése között. Ha az ellés nem zajlik le néhány óra alatt, vagy a többi kölyök születéséig akár 24 óra is eltelik, akkor forduljunk állatorvoshoz.
   Leggyakrabban fejjel előre születnek a kiscicák, de az is normális, ha farral, persze ez jóval ritkábban fordul elő. A kiscicák egy burokban jönnek a világra, ami a méhlepény része. A méhlepény az összes kölyök megszületése után távozik. Néha ez csak 24-48 óra múlva történik meg. Az is teljesen normális, ha ezt az anyamacska megeszi. Problémamentes ellés esetén csupán néhány összehúzódás szükséges egy-egy kiscica megszületéséhez. Legkésőbb 10 perc alatt születik meg egy kiscica, miután már láthatóvá vált. Az anya ezután nyalogatja, megtisztítja, majd elrágja a köldökzsinórt és megeszi a magzatburkot.
   Olykor, főleg az első elléskor előfordulhat, hogy az anyamacska nem akarja felnyiti a magzatburkot, és nem kezdi el tisztogatni a kiscicát. Ilyenkor nekünk kell beavatkozni. Tiszta, nedves ruhával, gézzel tisztogassuk meg a kiscica arcát, hogy elősegítsük az első lélegzetvételt. Majd tiszta törülközővel kezdjük el dörzsölgetni, ezzel segítve a keringést, és a bunda megszáradását. Varrócérnával kössük el a köldökzsinórt, majd a hasfaltól kb. 1,5 cm-re vágjuk el egy ollóval.
   Abban az esetben, ha a kiscica magzatvizet lélegzik be, akkor szörcsögő hangot hallat, nyelve pedig elkékül. Ebben az esetben be kell avatkoznunk. A kiscicát a két tenyerünk között kell úgy tartani, hogy ki ne csúszhasson, a feje a hüvelyk- és a mutatóujj vagy a mutatóujj és a középső ujj között legyen. Ez után nagy ívben, lendületesen lóbáljuk lefelé. A víz így távozni tud a tüdőből a gravitáció és a forgómozgás segítségével. Ha rózsaszínűvé, pirossá válik a nyelve, akkor sikeres volt a beavatkozás.
   Az ellés után még 3-7 napig véres hüvelyváladék ürülhet, ami normális, de ha ez tovább is eltart, akkor forduljunk állatorvoshoz.Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami