Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Amerikai rövidszőrű (American shorthair)
Színválaszték: fekete, fehér, vörös, kék, krém, teknőctarka

Ország: Amerikai Egyesült ÁllamokForrás: flickr by Great Beyond

Eredet

Az Egyesült Államoknak eredetileg nincs saját, őshonos háziacskája. Ugyanis azokat a rövidszőrű, robosztus testfelépítésű macskákat, akik az amerikai tanyákon, farmokon éltek, a gyarmatosítók és a felfedezők hozták magukkal hajóikon. Tehát az amerikai rövidszőrűt ezektől a macskáktól származtatjuk. Annak ellenére, hogy ezek a macskák a 19. század végére már teljesen benépesítették az észak-amerikai kontinens nagy részét, az első valóban bejegyzett amerikai rövidszőrű - egy vörös cirmos hím, akit Bell of Bradfordnak hívtak - Nagy-Britanniából érkezett az Egyesült Államokba. Maga az amerikai rövidszőrű elnevezés csak az 1960-as években alakult ki. Az 1960-as évekig a kiállításokon sem értek el különösebb eredményeket a többi egzotikus kinézetű macskafajtával szemben. Azonban amint amerikai rövidszőrűre változtatták a nevet, ez a fajta is egyre több elismerést kapott. A nagy fordulópontot az 1964-es év jelentette, amikor a C.F.A.-tól megkapta  „a kiállítás legjobb kölyke” címet egy ezüst cirmos amerikai rövidszőrű. Ekkor indult hódító útjára a fajta, ami mára már az egyik legnépszerűbb macskafajta az egyesült Államokban.

Testalkat

Erős, tömzsi, kissé hosszúkás testalkatú, közepes-nagy méretű. Vállai és mellkasa igen fejlettek. Széles és egyenes a háta. A hímek masszívabb megjelenésűek, mint a nőstények. Farkának a hossza pont akkora, mint a farktő és a lapocka között mérhető távolság. Nyaka rendkívül izmos. Kerek, tömzsi mancsai előrenéznek. Feje nagy, pofája pedig telt. Enyhén ívelt orrnyerge átlagos hosszúságú, és végig azonos szélességű. Karakteres a szögletes pofacsontja. Erős, jól fejlett az álla. Fülei közepes méretűek, enyhén kerekítettek, és viszonylag közel állnak egymáshoz. Nagy szemei élénkek, színe a réztől egészen a zöldig változhat, fehér macskáknál pedig előfordulhat a kék vagy felemás szemszín is. Felső szemhéja mandula, alsó pedig kerek alakú. Rövid, igen vastag bundája erős szerkezetű. Az amerikai rövidszőrűt a hagyományos színekben (fekete, fehér, kék, vörös, krém, teknőctarka), pettyes, foltos, vagy csíkos cirmos mintázattal, és füstszínű vagy ezüst aljszőrzettel tenyésztik.

Természet

Az amerikai rövidszőrű egy nagyon barátságos, kedves macska. Nagyon jól kijön más háziállatokkal. Egyszerű természete van, nincs semmilyen „sztárallűrje”, intelligens és játékos, de szeret egyszerűen csak a gazdája ölében aludni, és élvezni a dédelgetést. Rendkívül szívós macska, ami elengedhetetlen a változatos életkörülmények elviselésére. A lakásban és a szabadban egyaránt jól érzi magát. A legjobb megoldás, ha mindkét környezetet biztosítani tudjuk számára.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami