Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Európai rövidszőrű
Színválaszték: fekete, vörös, kék, krém, teknőctarka, fehér, füstszín, ezüst

Ország:Forrás: flickr by Dennis Skley

Eredet

A macskatenyésztés és kiállítás iránt már a 19. században érdeklődtek az emberek. A kezdetekben a kiállításokon elsősorban csak különleges, egzotikus fajtákkal lehetett találkozni, mint például a perzsa vagy a sziámi. De viszonylag hamar megjelent az emberekben az a gondolat, hogy létre kellene hozni egy az Észak-Európában őshonos, rövidszőrű, egyszerű tanyasi macskákból egy külön, egységes megjelenésű fajtát. Célként egy olyan macskatípust tűztek ki, melynek robosztus testfelépítése, kerek fejformája van. A tenyésztéshez az európai házimacskák legszebb példányait választották ki, és volt rá példa, hogy perzsákat is bevontak a tenyésztésbe, hogy minél gyorsabban elérjék a kívánt hatást. Ezeknek a rövidszőrű macskáknak a tenyésztési helyei: Nagy-Britannia, Észak-Európa, Skandinávia. A skandinávok által tenyésztett egyedek azonban különböztek a többitől, ugyanis az ő tenyésztésük során a tenyésztők nem kereszteztek perzsákkal. Õk ugyanis megpróbálták a lehető legtisztábban megtartani a fajtát. Ezeket a macskákat európai rövidszőrűnek nevezték el. Európán belül más országokban is elkezdték a tenyésztést ugyanezen a néven, de ők a brit rövidszőrű génállományával dolgoztak, így ezeknek a macskáknak is voltak perzsa felmenőik, akárcsak az egyszerű házimacskáknak. A különböző nemzetközi kiállításokon az európai rövidszőrű név alatt így két különböző macskatípus is futott. Ezért a skandináv tenyésztők az 1980-as években kérvényezték a FIFé-nél, a koordináló macskaszövetségnél, hogy válasszák szét a két fajtát, így 1982-től már csak a Skandináviából származó macskákat lehetett európai rövidszőrű névvel illetni.

Testalkat

Az európai rövidszőrű közepesen nagy termetű, erős, izmos testfelépítésű. Kevésbé tömzsi, mint a brit rövidszőrű. Izmos mellkasa kerek. Lábai erősek, közepes hosszúságúak, mancsai kerek alakúak. Farka a tövénél vastag, elvékonyodó, kerek végű. Feje viszonylag nagy, kerekded. Pofája kerek, de nem annyira, mint a brit rövidszőrűé. Távol álló, egyenes fülei közepes nagyságúak. Fülének alapja olyan széles, mint a magassága, vége enyhén lekerekített. Kerek szemének színe függ a szőrzettől. ennek alapján lehet zöld, sárga, vagy narancs színű, a fehér színű egyedeknél megengedett a kék és a felemás szemszín is. Rövid, rugalmas, lágy, csillogó szerkezetű a szőrzete. Szorosan a testhez simul a bundája.

Természet

Mivel az európai rövidszőrű több válogatott házimacskától származik, így nem igazán lehet meghatározni a temperamentumát. A tenyésztők persze próbáltak odafigyelni arra, hogy a kiválasztott egyedek nyugodt, barátságos természetűek legyenek. Általában véve tehát az európai rövidszőrű egy barátságos, társaságkedvelő macska, aki jól kijön a többi háziállattal is. Szeret játszani, de nem ezzel tölti ideje nagy részét. Nem nevezhető aktívnak, inkább a nyugisabb tevékenységeket részesíti előnyben.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami