Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Japán csonkafarkú (Japanese Bobtail)
Színválaszték: fekete, vörös, teknőctarka sok fehérrel

Ország: JapánForrás: flickr by Mike Lawson

Eredet

A japán csonkafarkú talán a világ legrégibb fajtája. Több ősi leírás is bizonyítja, hogy a rövid farkú macskák már több, mint ezer éve megjelentek a Távol-Keleten. Több japán és kínai rajzon is felfedezhetőek csonkafarkú macskarajzok. Az első hivatalos csonkafarkú 1968-ban került Amerikába, méghozzá Judy Crawford által. 1971-ben ideiglenes fajtabejegyzést kapott, 1989-ben pedig az európai székhelyű FIFé ismerte el, de még ma is több olyan szervezet akad, amelyik nem ismeri el fajtaként a csonkafarkút (pl. a G. C. C. F. Nagy-Britanniában). Kezdetben Amerikában még nem lehetett hosszúszőrű csonkafarkú példányokkal találkozni, viszont Japánban már több évszázada léteztek. Ezt bizonyítja egy 15. századi, Washingtonban található festmény is, melyen két hosszúszőrű japán csonkafarkú található. Ennek ellenére is csak 1993-ban lett hivatalosan is elismert a hosszúszőrű japán csonkafarkú.

Testalkat

A japán csonkafarkú egy közepesen nagy, magas macska. Jó izomzatú, elegáns felépítésű. Vékony, hosszú lábai vannak, hátsó lábai valamivel hosszabbak, mint a mellsők, mancsai pedig oválisak. A fajta jellegzetessége a farok. Farka nagyon rövid, általában egy-vagy több csavar vagy hajlat látható rajta. Előírás, hogy a legvége 8 cm-nél nem lehet távolabb a testtől. A hímek szembetűnően nagyobbak a nőstényeknél. Ha szemből nézzük, feje háromszög alakú. Pofacsontja szembetűnően széles. Szeme nagy és ovális. Pofája kerek, nem lehet rövid vagy hegyes. Orrvonala hosszú, szemmagasságban kissé bemélyed. Egyenesen álló fülei nagyok és távol állnak egymástól. Szőrzete selymes. Aljszőrzete nincs. A hosszúszőrű japán csonkafarkúnál bár hosszabb a szőr, minden esetben a testhez kell simulnia. A hosszúszőrűeknél előnyös a fülszőrzet és a lábujjak közötti szőrpamacs. A japán csonkafarkúnál szinte minden szín megengedett (kivéve a sziámi, burma, tonkinéz színek és a spriccelt cirmos mintázat). A leggyakoribb a fehér színezetű egyed, melynek a farka színezett, fejükön és a testükön pedig néhány folt található.

Természet

Ez a fajta nagyon barátságos és társaságkedvelő. Könnyen alkalmazkodik az új környezethez, vagy új háziállatokhoz. Igazán kíváncsi természetű, emellett intelligens. Könnyen taníthatunk neki különféle trükköket. Igényli a figyelmet, ha pedig valamit szeretne, akkor lágy, dallamos hangjával adja azt gazdája tudtára. Emellett jellemző, hogy a fajta egyedei igen magas kort élhetnek meg.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami