Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Korat
Színválaszték: ezüst-szürke

Ország: ThailföldForrás: flickr.com by Nick Hodge

Eredet

A fajta nevét származási helye után kapta, a thaiföldi Cao Nguyen Khorat tartományról. Már több évszázada élnek ilyen macskák ezen a vidéken. Származási helyén a fajtát „Si-Sawat”-nak vagy „Koraj”-nak is nevezik. A „Si-Sawat” jelentése: szerencsehozó. 1896-ban, egy londoni kiállításon mutatták be a koratot elő ízben külföldön, bár akkor a kék sziámi névvel állították ki. A kiállítás ellenére 1959-ig csak néhány ilyen fajtával lehetett találkozni a származási helyén kívül. 1959 után azonban nyugaton is elindult a tenyésztési program, miután az oregoni Jean Johnson két koratot (Nara és Dara) kapott az Egyesült Államok thaiföldi követétől. elindították a Korat Macskatartók Szövetségét, amely azonnal megtiltotta a fajta más fajtákkal való keresztezését, a törzskönyvben pedig csak thaiföldi ősök szerepelhetnek. Az 1970-es években már Angliában és Hollandiában is feltűnt a fajta. Mára szinte minden fajtaszövetség elismeri, de továbbra is különlegességnek számít, és nagyon kevés tenyésztő foglalkozik a korat tenyésztésével.

Testalkat

A korat egy viszonylag izmos, karcsú, közepesen nagy termetű macska, melynek súlya kb. 3-4 kilógramm. A hátsó lábak valamivel hosszabbak a mellsőknél. Kicsi, ovális mancsai vannak. Közepesen hosszú farka a végén lekerekített. Hosszúkás pofája, szív alakú fejformája, erős álla van. Széles és lapos a homloka. Nagyon rövid orrán enyhe stop látható. Széle alapú, magasan ülő, közepesen nagy fülei vannak. Csillogó szemei enyhén dőltek, szemszíne pedig tiszta zöld. Érdekesség, hogy akár négy évbe is beletelhet, mire kialakul a végleges szemszín. Bundája selymes és csillogó, szorosan lapul a testhez. A koratot ezüst-szürke (kék) színnel tenyésztik. Kikötés, hogy nem lehetnek fehér szőrszálak vagy foltok.

Természet

A korat meglehetősen szeretetteljes fajta, sok figyelmet igényel. Legtöbbször kiválaszt magának egy személyt, akihez igazán kötődik. Nem szereti, ha gazdája szeretetében és figyelmében osztoznia kell más háziállatokkal. Ennek ellenére mondhatjuk, hogy jól kijön a többi macskával, sőt, a kutyákkal is képes jó kapcsolatot ápolni. Figyelemreméltó az intelligenciája és gyors tanulóképessége, könnyen feltalálja magát. Játékos, aktív egyéniség, szeret mindenhová felmászni. Dallamos, lágy hangja van. Általában véve csendes fajta, de vannak olyan egyedek, akik szüntelenül képesek „beszélgetni”.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami