Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Pixie-Bob (Pixie-Bob)
Színválaszték: pettyes cirmos, sötétszürke tövű szőrzettel

Ország: Amerikai Egyesült ÁllamokForrás: flickr.com by Nic Launceford

Eredet

A fajta első nevét egy Pixie nevű nőstény macskáról, míg a másodikat az amerikai hiúz (American Bobcat) után kapta, mivel nagyon hasonlított rá a kinézete. Erre a Pixie nevű nőstény macskára az amerikai Carol Ann Brewer talált rá, aki szerette volna továbbörökíteni a macska különleges, hiúzra emlékeztető tulajdonságait. Több tenyésztő is csatlakozott ehhez a programhoz, melyben szinte csak félig elvadult, a Pixiéhez hasonló jellegzetességeket mutató egyedek vehettek részt. A fajtát 1968-ban bajnoki státusszal jutalmazta a T. I. C. A., amely egyike a legjelentősebb koordináló macskaszervezeteknek. A Pixie-Bob elsősorban az Egyesült Államokban ismert, de mára már a tengeren túlra is eljutott a fajta népszerűsége.

Testalkat

A Pixie-Bob egy izmos testfelépítésű, közepesen nagyn, nagy testű macska. Egyik jellegzetessége a ringó járása, melyet a kissé kiálló lapockái okoznak. Csípője valamivel a vállak fölött helyezkedik el. Jól fejlett, széles mellkasa van. Jellemző a fajtára a mély, erőteljes horpasz (nem behúzott has vonala). Igen erős, és nehéz csontozatú. Rövid, hajlékony farka van, melyben akár kunkorok, csomók is lehetnek, a hossza viszont nem nyúlhat a boka vonala alá. Hosszú lábai, kerekded mancsai vannak. Ennél a fajtánál megengedett a polidaktília (több lábujjúság), amely lábanként maximum hét ujjat jelent. A Pixi-Bob fején van a legnagyobb hangsúly. Széles feje, domború a homloka, széles és hosszú a pofája, orra pedig viszonylag nagy. Meglehetősen hasonlít egy hiúz fejformájára. Bajuszpárnája karakteres. Pofazacskói jól fejlettek, álla nagy és kerek. Szembetűnő a szépen ívelt szemöldök. Közepesen nagy, mélyen ülő szemei egymástól körülbelül egyszemnyi távolságra helyezkednek el. Alsó szemhéja enyhén ívelt, míg felső szemhéja egyenes. Szemszíne az aranytól egészen a barnáig változóan megengedett, valamint a zöld szemszínt is elfogadják. A narancs vagy a kék szín azonban nem elfogadott. Mélyen a fej hátsó részén ülnek nagy fülei, melyeken hiúzféle fülvégi pamacs található. A fajtát rövid és hosszú szőrzettel is tenyésztik (mindkét szőrzet víztaszító). A rövidszőrű egyedek szőrzete enyhén eláll a testtől. A hasán valamivel hosszabb a szőre, mint  a test más részein. A hosszúszőrű egyedek szőrzete félhosszú, mely a háton, a hason és a farok végén hosszabb. Fején is hosszabb szőrzet található, de nincs jellegzetes gallérja. Ezt a fajtát csak a pettyes cirmos, szürke tövű szőrzettel ismerik el. Alapszíne meleg, barnás árnyalatú, a szőrszálakon fekete vagy barna spriccelés van, a szőrvége pedig fehér. Lassú fejlődése miatt akár a négy éves kort is betöltheti, mire eléri végleges testméretét és súlyát.

Természet

A Pixie-Bob egy igazán könnyen kezelhető fajta. Könnyű vele barátságot kötni, de általában egy személyt választ ki magának, akihez igazán ragaszkodik. Nem egy félénk macska, de az idegenekkel szemben kicsit tartózkodó. Kiegyensúlyozott, barátságos, szereti, ha törődnek vele. Viselkedése olykor hasonlít a kutyákéhoz, ezért „álruhás kutyának” is szokták nevezni.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami