Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Szingapúri (Singapura)
Színválaszték: burma barna

Ország: Szingapúr



Forrás: flickr by Lil Shepherd

Eredet

Nevét Szingapúrról, az első egyedek felfedezési helyéről kapta. Egy amerikai házaspár, Hal és Tommy Meadow telepedett le az 1970-es években ezen a környéken. Ekkor fedezték fel a szingapúri utcákon ezt a fajtát, melyben ötvöződött az abesszinekre jellemző spriccelt cirmos mintázat a burma faktorral, amely egy egészen különleges látványt nyújtott. Mikor visszatértek az USA-ba 1974-ben, magukkal vittek három ilyen egyedi színezetű macskát (Tes, Ticle, Puss), akiket a mai szingapúri macskák őseinek tekintenek. A házaspár elkezdte a tenyésztési programot, és miután több kiállításon is bemutatták az új fajtát országszerte, más tenyésztők is elkezdtek érdeklődni a fajta iránt. 1980-ban egy újabb egyedet hoztak be az Egyesült Államokba (Chico), akit szintén a fajta egyik ősének tartanak. Majd 1987-ben, egy Gerry Mayes nevű tenyésztő szintén gyűjtött néhány macskát Szingapúrban. A génállomány fokozatosan bővült, de még mindig el volt maradva a többi fajtától. Mint természetes fajta, 1981-ben ideiglenes bejegyzést kapott a C. F. A.-tól, mégpedig azzal a feltétellel, hogy más fajtákkal nem lehet keresztezni. Ugyanebben az évben alapították meg a Szingapúri Tenyésztők Társaság fajtaszövetséget is. Később egy másik fajtaszövetség is alakult, a Nemzetközi Szingapúri Szövetség. 1988-ban bajnoki státuszt kapott a fajta a C. F. A.-tól. 1995-ben sor került a harmadik fajtaszövetség megalakulására is, mely az Egyesült Szingapúri Társaság nevet kapta. Mind a három szervezet tagja volt a C. F. A.-nak. A szingapúri fajta több ízben is vitát váltott ki a tenyésztők között. Először az okozott problémát, amikor két szingapúri macskától született egy-egy olyan kölyök, melynek nem volt spriccelt cirmos mintázata. A tenyésztők egy része úgy vélte, hogy próbakeresztezésekkel ki kellene deríteni, hogy melyek azok az egyedek, melyek nem öröklik a spriccelt cirmos mintát és a burma faktort, így ki tudnák zárni azokat a macskákat a tenyésztési programból. Más tenyésztők viszont a még mindig szűkös génállományra hivatkozva elvetették ezt az ötletet. A fajta eredetével kapcsolatban is kétségek merültek fel. Voltak, akik úgy gondolták, hogy a burma színezet és a spriccelt cirmos mintázat adódhatott abesszin és burma egyedek keresztezéséből is, ezért többen azzal vádolták meg a Meadow házaspárt, hogy ők hoztak létre egy új fajtát az abesszin és a burma keresztezéséből, az eredettörténetet pedig csak kitalálták. Miután többen elutaztak Szingapúrba, hogy meggyőződjenek róla, hogy valóban megtalálhatók-e ezek a szingapúri macskák az utcákon, rá kellett jönniük, hogy vádaskodásuk indokolatlan volt. A szingapúri fajtát körülövező vitákat bizonyítja az is, hogy egy országban három fajtaszövetség is létrejött. ennek ellenére végül szűk körben bár, de lassan teret hódított magának a fajta, sőt, Európában is találhatunk szingapúri tenyészetet.

Testalkat

Kicsi-közepes méretű, tömör és tömzsi testfelépítésű macska. Izmos lábai, ovális és kicsi mancsai vannak. Közepesen hosszú, vékony farka a végén kissé lekerekített. Kicsi, kerek feje, nagyon rövid, izmos nyaka van. Meglehetősen nagy, felálló fülei távol vannak egymástól, ezzel kölcsönözve éber kinézetet a macskának. Nagy, mandulavágású, zöld szemeinek szegélye, valamint az orr körvonala is sötétbarna színű. Testhez simuló, finom bundája rövid. Ezt a fajtát egyetlen színben és mintázatban tenyésztik, a burma barna színben és a spriccelt cirmos mintázat kombinációjában (elefántcsont színű alapon sötétbarna spriccelés). Megengedettek a mellső és hátsó lábak belső részén a csíkok, de a gyűrűzött farok nem.

Természet

A szingapúri nagyon társaságkedvelő, életvidám, kiegyensúlyozott természetű fajta. Barátságos, szeret az emberek közelében lenni. Rendkívüli figyelemben és odaadásban részesíti gazdáját, de mégsem tolakodó. Jó az alkalmazkodóképessége, könnyen barátkozik. Szereti kivenni a részét a család mindennapi életéből. Nagyon energetikus, imád játszani. Ez a játékosság és aktív életmód idősebb korában is megmarad. Ritkán kerül sor arra, hogy a szingapúri összeveszik egy másik macskával, inkább kerüli a konfliktushelyzeteket. Kíváncsi mindenre, ami a környezetében van vagy történik, szeret felfedezni dolgokat.




Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés




A nap macskája



Pami