Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Tradicionális sziámi (thai) (Traditional Siamese (Thai))
Színválaszték: colorpoint

Ország: ThaiföldForrás: flickr by Nickolas Titkov

Eredet

Sziámból, a mai Thaiföldről származik. Innen kapta thai elnevezését is. Más macskafajtákhoz hasonlóan a sziámi is jelentős változásokon ment keresztül az évek során. Elegánsabb lett a megjelenése, fejformája, fülei, szemei is megváltoztak. Később pedig még karcsúbb, modernebb testfelépítésű sziámikat kezdtek el kitenyészteni, hiszen akkor ez a fajta megjelenés volt a divat a kiállításokon. Azonban voltak olyan tenyésztők, akik nem támogatták ezt az új irányzatot, ők inkább hűségesek maradtak az eredeti típushoz. Mivel az új sziámifajta elnyomta a régit, és egyre jobban elveszítette volt népszerűségét, ezért a tenyésztők úgy döntöttek, hogy új fajtanevet vezetnek be thai néven, de a „hagyományos sziámi” elnevezést is használják.

Testalkat

A thai közepesen nagy méretű macska, és kicsit robosztus felépítése ellenére elegáns megjelenésű. A háta kissé boltíves, nyaka izmos és közepesen hosszú. Lábai a test méreteivel arányosak, izmosak. A mancsai kerekdedek. Farka hosszúsága és vastagsága is aránylik a test többi részéhez. A farktő enyhén széles, elkeskenyedő, a farka vége pedig kissé hegyes. Feje az átlagos, közepes méreteket követi. Szemei közepes nagyságúak, élénk, tiszta kék színűek. Szemformája nem mandulavágású, de nem is túl kerek, és nem lehet túlságosan döntött. Orrvonala a szemmagasságban kicsit megtörik, de stop nincs rajta. A pofazacskói a fej kerek méreteihez aránylanak. Közepesen nagy fülei széles alapúak, és a fej szélén helyezkednek el. Csak kevés fülszőrzet engedhető meg. Szőrzete rugalmas, és puha. A sziámihoz hasonlóan, idősebb korban náluk sem lehet elkerülni a sötétebb árnyalatok megjelenését a bundán.

Természet

A thai macska kevésbé olyan különleges, egyedi természetű, mint a új típusú sziámi. Nem olyan akaratos, nem követelőzik, csendesebb, sokkal nyugodtabb. Barátságosabb az emberekkel, de jó kapcsolatot tud kialakítani más macskákkal, sőt, kutyákkal is. Szereti, ha simogatják, szeretgetik, és legjobban gazdája közelében érzi jól magát, de nem tolakodó.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami