Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Nebelung (Nebelung)
Színválaszték: ezüst-kék

Ország: Amerikai Egyesült ÁllamokForrás: flickr.com by V La

Eredet

Kezdetben úgy tartották, hogy a fajta az orosz kéktől származtatik, és néhány tenyésztő szorgalmazta is a fajta bejegyzését, mint hosszúszőrű orosz kéket, de a legtöbb orosz kék tenyésztő nem volt hajlandó elismerni a hosszúszőrű típust, amelyet leginkább csak háziállatként tartottak, ugyanis ők továbbra is úgy vélték, hogy az orosz kék csak rövidszőrű fajta. Mára azonban már kiderült, hogy a hosszúszőrű orosz kék nem is az orosz kék fajtától származik, ugyanis 1984 augusztusában egy rövid szőrű, fekete, nem fajtatiszta anyától, és egy orosz kékhez hasonló apától a coloradoi Denverben született egy hím, melynek egyedüliként az alomban hosszú szőre volt. Ezt a kölyköt Cora Cobb vette magához miután meglátta, és Wagner Nibelung-beli hőse után Siegfriednek nevezte el. Öt hónap elteltével újabb kölykök születtek ugyanattól az orosz kékhez hasonló hímtől, és az alomban szintén lett egy hosszúszőrű nőstény, akit Cora Cobb ugyanúgy magához vett, és Brunhildének nevezett el. Majd megszülettek Siegfried és Brunhilde első közös utódai, akik Siegfried felépítését, és Brunhilde gyönyörű, csillogó bundáját örökölték. Cora Cobb elkezdte a tenyésztési programot, és elkészítette az első fajtastandardot. Egy genetikai szakértő tanácsát megfogadva az orosz kék hosszúszőrű variánsa nevet kapta az új fajta, és a fajtastandardnál is az orosz kék követelményeit vették alapul, persze azzal a különbséggel, hogy a fajta hosszúszőrű. Később változtatások is születtek. A Nebelungnak eszerint valamivel nagyobb testűnek kell lennie, mint a rövidszőrű párja, a szemszínt pedig nem olya kritikusan vizsgálják, mint az orosz kéknél. A T. I. C. A. volt az első olyan fajtaszövetségeket tömörítő szervezet, amely 1987-ben elsőként jegyezte be a fajtát. 1997. május 1-jén pedig a bajnoki státuszt is megkapta. A többi, törzskönyv kiadására jogosult szervezet csak később ismerte el a Nebelungot. A Nebelungot többek között az USA egyes államaiban, különböző európai országokban és Oroszországban tenyésztik. A fajta azonban még ma is ritkaság számba megy.

Testalkat

Ez a fajta egy közepesen nagytermetű macska, melyet első ránézésre elegáns megjelenésűnek találunk, de valójában igen erős, izmos testfelépítésű. Hosszú, vékony lábai, ovális mancsai vannak, lábujjai között pedig szőrpamacsok találhatók. Előírás, hogy a farkának, ha maga mellé hajtja, akkor legalább a lapocka vonalát el kell érnie. Kecses és hosszú a nyaka. A nőstények általában 3-4, míg a hímek 4-5 kilogrammot nyomnak kifejlett korukban. Ék alakú fején szembetűnően nagy fülei hívják fel magukra a figyelmet, melyek formájukkal követik a fej formáját. Ha oldalról nézzük, akkor észrevehető az a kis árok, mellyel a homlok az orrvonalhoz kapcsolódik. Jellegzetes a bajuszpárnája. Enyhén ovális alakú szemei közepes nagyságúak, valamint egymástól távol ülnek. A végleges zöld szemszín eléréséig akár két év is eltelhet. Hosszú, puha és selymes szőrzetét vízlepergető fedőszőr borítja, aljszőrzete pedig nagyon dús és gyapjas tapintású. A leghosszabb szőrzete a farok szőrzet. A fajta jellemzője a hosszúszőrű, bozontos farok, és a bricsesz. Emellett a hímeknek gallérjuk is van, ami a nőstényeknél általában nem alakul ki. Gyönyörű kék szőre ezüstösen csillogó. Nem lehetnek fehér szőrszálak vagy foltok. A kölyköknél előfordulhat szellemrajzolat, de ez felnőtt korra eltűnik. Hosszú, selymes szőrzete ellenére különösebb gondozást nem igényel, de időnként azért nem árt megfésülni.

Természet

A Nebelungra elsősorban a játékosság, a kedvesség jellemző. Nagyon aktív fajta, ezért biztosítani kell számára a megfelelő nagyságú teret a szaladgálásra. Kifejezetten okos, szereti a simogatást, az ölelgetést. Nagyon szoros kapcsolatot lehet vele kialakítani. Mindemellett rendkívül félénk, bátortalan, leginkább az idegenekkel szemben, de a kisgyerekekkel szemben is tartja a távolságot.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami