Macskás cikkekMacskafajtákAz én macskámMacska névnapokMacskás háttérképekMacska a honlapodra
   


 


Szavanna macska (Savannah)
Színválaszték: barna, fekete vagy ezüst cirmos, mintázata fehér, márvány, kék vagy pöttyös

Ország: USAForrás: flickr.com by will.wade

Eredet

A szavanna macska megközelítőleg az 1980-as években született Judee Frank ötlete alapján két macskafaj, az afrikai szervál és a közönséges házimacska keverékeként. A szavanna előtt csak a bengáli macska származása volt közvetlenül visszavezethető vadmacskához. A Nemzetközi Macskaegyesület 2001-ben mutatta be először új macskafajtaként, 2003-ban fogadta el a fajta sztenderdjét beleértve a színváltozatokat is.

Testalkat

A szavanna macska egy pöttyös bundájú vagy márványos kinézetű, kecses, hajlékony vadmacska, leginkább mini szerválként jellemezhető. Egzotikus kinézetével rendkívül elegáns macska. Míg nyaka és lába hosszú, a farka vastag és rövid. A fülei nagyok, végük kerekített. Bundájuk színe változatos: lehet barna, fekete és ezüst cirmos, de mintázata lehet akár fehér, márvány, kék vagy pöttyös is. Testsúlya elérheti a 8-9 kg-ot, amellyel kiérdemelte a legnagyobb házimacska címet. A szervál egyébként akár a 18 kg-ot is elérheti.

Természet

A természetük jobban hasonlít a kutyafélékre, mint macskatársaikéra, ugyanis ragaszkodnak gazdájukhoz, barátságosak, kedvesek és játékosan kíváncsiak is. Csak egy embert fogadnak el gazdájuknak, őhozzá ragaszkodnak. Ápolásuk rendkívül egyszerű: rövid szőrüket, pici bundájukat könnyedén meg lehet tanulni gondozni. Játékosak, de más cicákkal általában nem barátkoznak, nem tolerálják őket. Mozgékonyak és a nagyobb termetű macskák közé tartoznak, ezért érdemes biztosítani nekik kifutót vagy napi többször sétáltatni őket. Udvarban hagyni nem biztos, hogy jó, ugyanis sajnos fenn áll a veszély, hogy ellopják értékes, különleges volta miatt.
Táplálása nem különbözik a többi macskatípustól, de ha a legjobbat szeretnénk biztosítani neki, érdemes a prémium, nagy proteintartalmú macskaeledelekkel táplálni őket.
A szavanna egészséges macskafajta, 17-20 évet jósolnak a szakértők a lakásban tartott egyedeknek. Szervezetük egyedül az oltásokra reagálhat szokatlanul, ezért minden oltás előtt érdemes a tenyésztővel, orvossal konzultálni. A vemhesség 10 nappal rövidebb, mint az átlagos házimacskáknál, így a kiscicák kevésbé fejlett állapotban jönnek világra. Ez azt jelenti, hogy az első 24 órában különleges felügyeletet igényelnek.
A szavanna macska igényes a tisztaságot illetően. Könnyű rászoktatni a szobatisztaságra. Érdemes időben cserélni az almot, mert ellenkező esetben újat kereshet magának a lakásban. Szereti a vizet akár bent vagy szabadtéren, keresi a csapot, szökőkutat, patakot vagy tavat. Imád például békákra vadászni.
Barátságos, családcentrikus lévén szereti a fejét gazdájához dörzsölgetni. Ennek ellenére nem szereti, ha felveszik, kényeztetik, simogatják. Fiatal korban könnyen nevelhető, intelligens macska. Barátságos partner válhat belőle. De vigyázat, ha kiskorában nem szólnak rá határozottan, könnyen agresszívvá válhat felnőtt korára. Szereti a gyermekeket, de a kicsik durva mozdulatai miatt még veszélyes lehet, hiszen nagyobb is, agresszívebb is, mint egy átlagos házimacska. Inkább nagyobb gyermekek mellé ajánlott. Fontos, hogy sokat foglalkozzanak vele, igényli a folyamatos figyelmet. Megfelelő játékokkal kiélheti vadászösztöneit, levezetheti felgyülemlett energiáit. Ha épp nem ezekkel játszik, képes lenyomni a kilincset, kinyitni a szekrényeket és más hasonló ügyességi feladatokat is megtanul. Ülő helyzetből akár 2 méter magasra képes ugrani.
Elfogadott fajták - Abesszin, Balinéz, Birman, Brit rövidszőrű, Egyiptomi mau, Karthauzi, Orosz kék, Perzsa, Sziámi
Eredeti fajták - Maine Coon, Manx és walesi, Norvég erdei macska, Török van
Keresztezett fajták - Bengáli, Ragdoll
Mutáns fajták -


[ Impresszum ]      [ Jogi nyilatkozat ]      [ Kapcsolat ]      [ Macska ]


 

Facebook csoport


Bejelentkezés

E-mail cím:

Jelszó:


Keresés
A nap macskájaPami